Je mag zijn zoals je bent
om te worden wie je bent
maar nog niet kunt zijn.
En je mag het worden
op jouw manier
en in jouw tijd. 

Dr. A. Terruwe 

Meer over postnatale begeleiding
Meer over José Leeflang
Mooi fragment uit Liefde van K.O. Knausgard


Hand op rug aanraking Haptonomie Leeflang

Zwangerschapshapstonomie

Het kindje in je buik is, als klein voelend wezentje, heel sensitief voor zijn omgeving. Binnen de begeleiding leer je de subtiele signalen van je kindje beter herkennen en begrijpen. Spelenderwijs ontstaat er zo al tijdens de zwangerschap een band. Je kindje ervaart daardoor koestering en veiligheid, een klimaat om goed in te gedijen.

Zwangerschap is een topprestatie van je lijf, het verdient daarom ook zorg en aandacht. Soms schiet dat er bij in door de hectiek van het leven met werk en andere verantwoordelijkheden. Je komt dan in de knel; je wilt voor je kindje een rustig lichaam maar door alle drukte ontstaat er toch stress. In de begeleiding kijken we naar wat je nodig hebt om de balans te vinden en te behouden. 

Binnen de begeleiding leert je partner, of iemand anders die jou nabij staat, hoe je ondersteund kan worden in het vinden van rust en ontspanning op het raakvlak van lichaam èn geest. Je lichaam leert zich te verzachten, je hoofd leert los te laten, wat zowel de zwangerschap als de geboorte ten goede komt. Dus twee vliegen in één klap.

De intieme setting van de begeleiding biedt de kans om te ervaren hoe je vanuit een samengaan van mentale kracht en fysiek vermogen, het ongemak en de pijn van ontsluitings- en pers-weëen tegemoet kunt treden. Hier ligt de kracht van een barende vrouw; een met 'met ziel en zaligheid' aangaan van het geboorteproces. Dìt te voelen wordt altijd als heel waardevol ervaren. Het natuurlijke geboorteproces krijgt daardoor meer kans.

De laatste afspraak vindt plaats na de bevalling als het kindje 6 weken oud is. Er wordt dan terug gekeken op de bevalling en de weken erna. Ook kijken we naar de karakteristieken van je kindje en van daaruit naar wat het nodig heeft. Je leert het gedrag van je kind beter te begrijpen waardoor je adequater kunt reageren, dit intensiveert het contact tussen jou en je kind. Daarnaast wordt geleerd hoe je het kindje zó kunt dragen dat je het genoeg ondersteuning biedt en tegelijk een appèl doet op zijn eigen kracht en vitaliteit. 

De begeleiding bestaat uit 6 consulten van 55 minuten en kan beginnen vanaf het moment dat je er behoefte aan hebt tot ongeveer de 25ste week. Er vinden 5 sessies vóór en één na de bevalling plaats.

Meer over postnatale begeleiding