'Haptonomie geeft mij het gevoel met iets wezenlijks bezig te zijn, het gáát ergens over. Met haptonomie haal je de franje ervan af en kom je uit bij datgene waar het ten diepste omgaat. Dat is niet perse leuk of mooi maar wel altijd echt. Het brengt je dichter bij jezelf en dat geeft fundament, een bodem om op te staan.'

Meer over José Leeflang

handen

Wanneer voelen en denken uit balans raken of te weinig samenwerken kunnen er klachten ontstaan. De patronen die hieraan ten grondslag liggen, lopen vast. Dit vastlopen kan ervaren worden op verschillende manieren.

Je kunt last hebben van terugkerende lichamelijke klachten waarbij een meer fysieke benadering van de klacht zoals fysiotherapie geen uitkomst biedt. 

Sommige klachten hebben al een duidelijke link met mentale en emotionele factoren, zoals concentratiestoornissen, slapeloosheid, hyperventilatie, maagklachten etc. 

Je kunt ook teveel last hebben van bepaalde gevoelens zoals angst, onzekerheid, verdriet of kwaadheid òf juist moeilijk toegang hebben tot je gevoelens.   

Het kan ook zijn dat je zelf een verband voelt tussen het ontstaan van een klacht en spanning.

Klachten kunnen ook voortvloeien uit moeite met relaties. Of het nu om werkrelaties, intieme relaties, familiebanden of vriendschappen gaat, het kan zijn dat je je er niet meer vrij in kunt bewegen en niet meer weet hoe dit te veranderen.

Seksualiteit is een specifiek onderdeel van relaties dat tot problemen kan leiden. Het is een precair onderwerp waarvan de complexiteit soms onderschat wordt.

In al deze gevallen kan haptotherapie een uitkomst zijn.