'Ons lichaam is het instrument waarmee we voelen, het heeft een eigen klank en grondtoon. Daarnaar luisteren brengt ons dichter bij onszelf en creëert ruimte voor een andere melodie.’

Over José Leeflang

Vanuit mijn fascinatie met het menselijk lichaam koos ik in 1979 voor fysiotherapie. Nog steeds ben ik blij met de kennis die ik daarin heb opgedaan over het functioneren van een lijf. Al snel kreeg ik behoefte aan een ander soort kennis, ik wilde begrijpen waarom sommige klachten telkens terug komen, waarom de één anders met zijn klacht omgaat dan de ander, waarom de ene mens met veel beperkingen soms gelukkiger is dan de andere mens met een sterk en gezond lichaam. Mijn interesse verschoof naar hoe mensen hun lichaam en zichzelf ervaren. Dat is de reden dat ik mij, alweer 30 jaar geleden, in haptonomie ben gaan verdiepen. Sinds 20 jaar werk ik uitsluitend als haptotherapeut in mijn Praktijk voor Haptonomie.

In 2010 vond ik mijn droomruimte om in te werken. De praktijk op de Opwijckstraat is een royale, rustige plek. Het is een ambachtelijke ruimte; vroeger werd hier brood gebakken. Het ambachtelijke ervaar ik ook in mijn werk. Op wikipedia lees ik dat het kenmerk van ambachtelijk werk is dat het zweet en liefde in zich draagt en ieder 'exemplaar' de individuele aandacht van de ambachtsman krijgt.    

Al een aantal jaar ben ik verbonden aan de Academie voor Haptonomie in Doorn. Voor de haptotherapieopleiding geef ik leertherapie aan cursisten en bied ik ze de kans om een werkstage te doen. Dat betekent dat er soms een cursist meekijkt met een sessie, maar er wordt altijd ruim van tevoren gevraagd of dat mag. Voor de opleiding van haptonomische zwangerschapsbegeleiders geef ik werkbegeleiding.

José Leeflang