'Blijf een beetje dichter uit mijn buurt...'

Uit: Nestgeuren van P. Weisvelt.

Over José Leeflang

Grenzen oefening Haptonomie Leeflang

Haptotherapie voor jongeren

De puberteit is een periode van veranderingen. Tussen je 10e en je 20ste jaar maken je hersenen en je lichaam een belangrijke groeispurt door. Je lichaam, je gevoel, hoe je tegen je ouders aankijkt, alles verschuift. Dat vraagt nogal wat van jou (en van je ouders).

Soms voel je je volwassen en sterk, het andere moment ben je onzeker en kwetsbaar. Je zet je af tegen je ouders en toch heb je ze ook nodig. Je bent op zoek naar wie je bent en dat kan eenzaam voelen. Je wilt je onderscheiden maar niet teveel want je hebt het ook nodig om bij anderen te horen, om vrienden te hebben. Je krijgt te maken met verliefdheid en de angst om afgewezen te worden. En tussen dat alles door heb je ook nog je huiswerk, de SO's en de proefwerken op school. 

Met al deze verwarrende en tegenstrijdige gevoelens is het niet zo gek dat het af en toe voelt als een grote worsteling. Het kan zijn dat je klachten krijgt of dat dingen niet lekker meer lopen. Haptotherapie kan je helpen om in deze heftige fase wat meer grip te krijgen op jezelf. Praten kan helpen om je gedachten en gevoelens wat meer te begrijpen en te ordenen. Maar als je niet zo'n prater bent kunnen we met oefeningen aan het werk. Het kan ook goed zijn je veranderende lijf eens aandacht te geven door het aan te raken. Daarbij kan je gewoon je kleren aanhouden, als je dat liever hebt. Al deze manieren kunnen je helpen om er zelfbewuster en sterker uit te komen.  

Meer over wanneer haptotherapie

Meer over de behandeling